PC    MOB    INFO

MARINA PORTOROŽ D.D.
Cesta solinarjev 8, 6320 Portorož, Slovenia

 

T: +386 5 6761 200

T: +386 5 6761 100
F: +386 5 6761 210


@: marina.portoroz@marinap.si
W: www.marinap.si

 

 

S koncem praznikov se je v Portorožu zaključila tudi jubilejna deseta regata evropskega pokala razreda melges 24, na kateri so organizatorji dokazali, da je Piranski zaliv za tekmovalce lahko bolj privlačen tudi od jadralske meke na severozahodu Toskane - Punte Ale.

 

 

Portorož

 

Tam se je marca na otvoritveni tekmi sezone zbralo 15 posadk iz šestih držav, medtem ko jih je v Portorož prišlo 25 iz enajstih držav. Prednost slovenskega prizorišča je zlasti ugodna geostrateška lega, ki omogoča preprost dostop iz vseh evropskih držav, kot tudi kontinuiteta dela Jahtnega kluba Marina Portorož ter vztrajanje pri doseganju visoko kakovostnih organizacijskih ciljev. Gostom namreč udobje na kopnem zagotavlja neposredna bližina nastanitvenih objektov, pomolov in restavracije, dobra zaščitenost zaliva pred močnimi vetrovi pa nudi varno plovbo na regatah.

 

V spomladanskem času tekmovalce po zalivu pretežno poganjata maestral in burja, ki se regatnemu odboru nista izneverila niti v preteklih dneh. Ta si je uvodoma za kuliso izbral Piran, preostali del programa pa izpeljal med portoroško rivo in Bernardinom, od koder so lahko gledalci opazovali drzne manevre tik ob obali.

 

Rezultati:

 

25 posadk je odpeljalo deset regat - 1. ZDA (War Canoe, Mike Goldfarb) 31 točk, 2. Estonija (Lenny, Tonu Toniste) 34, 3. Italija (Maidollis, Carlo Fracassoli) 38 ... 14. Sslovenija (Atena, Jure Jerkovič) 94, 25. Slovenija (Little big man, Aleš Zupanc) 174 točk.

 

Jubilejni spektakel novincem iz Seattla

 

Med pisanimi jadri je bil največkrat v ospredju bleščeče bel špinaker ameriške ekipe War Canoe v lasti Mika Goldfarba, ki je Slovenijo obiskal prvič. “Ko je veter upadel, me je zaskrbelo, da nam ne bo uspelo izpeljati vseh načrtovanih plovov, toda regatni odbor se je zares izkazal in zgodba je dobila srečen epilog. Naša taktika so bili usklajeni premiki na krovu, izogibanje konfliktnim situacijam in mirni živci,” je zmago po devetih izenačenih bitkah komentiral ključni mož ameriške sestave Mark Strube, sicer član štirih ekip na preteklih pokalih Amerike.

 

Četverici iz Seattla je v cilju sledil črtast balon z barvami estonske zastave. “Drugo mesto je za nas veliko presenečenje, saj nismo jadrali že od avgustovskega svetovnega prvenstva v Helsinkih. Menili smo, da bomo med prvo deseterico, vendar nikakor ne drugi, saj imamo v ekipi nekaj novih članov posadke,” se je dosežka razveselil nekdanji olimpijec Tonu Toniste, ki je tudi podpredsednik estonskega olimpijskega komiteja.

 

Najboljša slovenska sestava je sidro odvgrla na 14. mestu. “Lahki vetrovi nam ustrezajo in drugi dan smo se kar izkazali, nakar nas je sreča zapustila. Kljub temu smo pristali v prvi polovici flote, s čimer smo zadovoljni," je končni izid domače zasedbe ocenil Jure Jerkovič.

 

Dve žezli v ognju

 

33-letni Ljubljančan je bil v Portorožu navzoč tudi kot soorganizator prireditve in med zaključno slovesnostjo je vnovič potrdil namero o kandidaturi bodisi za evropsko bodisi za svetovno prvenstvo. “Dogodek je pridobil mednarodni sloves s predanim delom članov kluba, zato upam, da bomo v bodoče tukaj gostili še več zvenečih jadralskih imen. Ali bo to 2020 z evropskim prvenstvom oziroma leto kasneje s svetovnim prvenstvom, bo znano jeseni,” je ambicije organizatorjev razkril Jerkovič.

 

MARINA PORTOROŽ D.D.
Cesta solinarjev 8, 6320 Portorož, Slovenia

 

T: +386 5 6761 200

T: +386 5 6761 100
F: +386 5 6761 210


@: marina.portoroz@marinap.si
W: www.marinap.si

 

 

Prijava na E-novice

Prijavite se na e-novice in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in dogodkih.
Please let us know your name.

Please let us know your email address.

Invalid Input

Vprašajte nas

Please let us know your name.

Please let us know your email address.

Please let us know your message.


Invalid Input

Invalid Input

V sodelovanju

    

       

Kontakt

 

MARINA PORTOROŽ D.D.

Cesta solinarjev 8

6320 Portorož, Slovenia

 

T: +386 5 6761 100

F: +386 5 6761 210

@: marina.portoroz@marinap.si


Vse pravice pridržane Marina Portorož d.d. © 2018 - 5ka. Agencija